Wat is het verschil tussen een mondhygiëniste en (paro)preventie-assistente?

 

In onze praktijk hebben we verschillende zorgverleners aan het werk. We snappen dat het voor een patiënt soms niet helemaal duidelijk is wie er wat doet / mag doen.  Daarom leggen we u graag even uit wie / wat doet in onze praktijk en waarom we dat doen.

Bij iedere periodieke controle wordt uw mond gecontroleerd door een tandarts. Buiten het beoordelen van de tanden, kiezen en vullingen, zal de tandarts ook goed naar de slijmvliezen, tong en naar uw tandvlees kijken. Dit omdat gezond tandvlees de basis is voor een gezonde mond en een gezond lichaam. Uw tandvlees krijgt daarom een score, die aangeduid wordt met een PPS score van 1 tot en met 3. De PPS score bepaalt of er vervolgens een behandeling nodig is bij de (paro)preventie-assistente of bij de mondhygiëniste. De uitleg van de PPS score vindt u onderaan dit artikel.

 

Preventie-assistente:
Een preventie-assistente is een assistente die een extra cursus heeft gevolgd om tandsteen te mogen verwijderen, wat boven de tandvleesrand zit. Blijkt bij de controle dat er een beetje tandsteen zit of u een lichte vorm heeft van tandvleesontsteking (PPS score 1) dan zal de preventie-assistente uw gebit reinigen, een instructie geven indien nodig en vervolgens uw gebit polijsten.

 

Preventie: Beter voorkomen dan genezen!

 

Door u te leren hoe u uw mond het beste kunt verzorgen kunnen we proberen uw mond gezond te houden. De mondhygiënist of preventie-assistent kan u hierbij helpen. Door uitleg, maar ook door verwijdering van tandplak en tandsteen maken we samen uw mond weer gezond.

Jong geleerd is oud gedaan.

Bij kinderen tot 10 jaar adviseren wij na te poetsen, ook hierbij kan ondersteuning aan ouders geboden worden. Kinderen kunnen wij door de tandplaque aan te kleuren goed laten zien waar de aandachtsgebieden zitten, zodat de poetstechniek verbeterd kan worden. Soms worden aanvullende hulpmiddeltjes als tandenstokers, floss en/of ragers geïnstrueerd. Door middel van het aanbrengen van fluoride bij een gebit in ontwikkeling worden de glazuurkappen verhard en hopen we gaatjes te voorkomen. Bij kinderen die al gaatjes hebben kan dit ook helpen.

Paro-preventieassistente:
Een paro-preventieassistente is een preventie-assistente die een aanvullende cursus van een aantal maanden heeft gedaan en daarmee ook patiënten mag behandelen waarbij de ruimte tussen tand en tandvlees al iets verdiept is (PPS score 2). Zij heeft geleerd om voor deze patiënten zelfstandig een behandelplan op te stellen en werkt nauw samen met de tandarts en mondhygiënist op dit gebied. Ook patiënten die na behandeling bij de mondhygiënist een stabiele situatie bereikt hebben, kunnen op een gegeven moment voor de nazorg gezien worden door de paro-preventieassistente.

 

Mondhygiëniste:
We hebben in onze praktijk een mondhygiëniste werken. Zij zal de patiënten behandelen met de uitgebreidere tandvleesproblemen (PPS score 3). Hiervoor wordt altijd een aparte afspraak ingepland en blijven zij onder controle zodat het tandvleessituatie gezond / stabiel blijft.

 

Tandvlees screening (PPS)

Door middel van een tandvlees screening PPS kunnen wij het risico op tandvleesproblemen inschatten. PPS-score geeft de diepte van de tandvleespocket weer en is de basis voor deze screening.

Wanneer er 2 á 3 mm gemeten wordt zonder bloeding van het tandvlees, dan is het tandvlees gezond. Is er wel bloeding na meting dan is er sprake van gingivitis. Het kaakbot is niet aangetast. De preventie-assistent kan u van uw ontsteking afhelpen.

Indien de ruimte tussen uw tand en tandvlees (‘de pocket’) dieper is dan 3mm is er sprake van tandvleesontsteking waarbij mogelijk ook het kaakbot is aangetast. Als het bot is aangetast noemen wij dit parodontitis.

 

De reiniging kan met behulp van ultrasone trilling of handinstrumenten worden uitgevoerd. Wij kijken wat noodzakelijk is en overleggen dit met u. Daarnaast wordt een behandeling bij mondhygiënist of preventie assistent vaak afgerond door de tanden grondig te polijsten waardoor ze weer lekker glad aanvoelen en er witter uitzien.

 

Parodontitis wordt uitsluitend behandeld door een mondhygiënist. Hierbij zal voorafgaand aan de behandeling een uitgebreider onderzoek gedaan worden. U krijgt een offerte op maat mee naar huis.

 

Daarnaast vinden wij voorlichting betreft voeding en  mondverzorging een belangrijk onderdeel van preventie. Elke voedselinname doet de PH in uw speeksel verlagen en geeft bacteriën kans om gaatjes te veroorzaken. Met name letten op het aantal voedselmomenten kan het ontstaan van gaatjes terugdringen. En daarnaast is plaqueverwijdering thuis belangrijk. Twee maal daags elektrisch poetsen en 1x per dag tussen de tanden schoonmaken met een hulpmiddel is een must.

 

De tandarts, mondhygiënist en/of preventie-assistent vertellen u er graag meer over.