TAKEN VAN DE PREVENTIEASSISTENTE

Onze preventieassistentes zijn opgeleid om de volgende taken zelfstandig uit te voeren.

ONZE PREVENTIE ASSISTENTE KAN:

 • Afnemen medische anamnese (vragenlijst medicijngebruik/gezondheid)
 • Een poets instructie geven; dit klinkt simpel. Toch merken we dat we bijna al onze patiënten nog tips en trics kunnen leren waardoor het poetsen van de tanden een nog beter en schoner resultaat oplevert, met als gevolg ‘een gezonde mond’.
 • Maatwerk leveren voor de beste maat ragers in uw mond. De ruimtes tussen de tanden kunnen verschillen in grootte.  Zo kan het voorkomen dat u ragers in verschillende diameters zult moeten gebruiken en dat 1 maat niet voldoende is.
 • Een plaquekleuring uitvoeren om voor u duidelijk te maken welke plaquescore u heeft en waar de aandachtspunten zich bevinden.
 • Het aantal voedingsmomenten op een dag beoordelen en u daar tips en trics over geven, aangezien alles samenhangt met de gezondheid van het gebit.
 • Met onze Airflow apparaten aanslag en tandsteen verwijderen.
 • In kaart brengen van de conditie van het tandvlees (PPS-score) dit wordt door de tandarts bij iedere controle gedaan, toch zal dit nagemeten worden.
 • Poetsles bij kinderen.
 • Verwijderen van tandsteen en tandplak
 • Polijsten van tanden en kiezen
 • Aanbrengen van fluoride
 • Aanbrengen van sealants (beschermlaag op blijvende kiezen bij kinderen)

Overige taken:

 • gebit scannen
 • Maken van röntgenfoto’s
 • Afdrukken maken voor gebitsmodellen (happen)
 • Maken van noodkronen
 • Assisteren tandarts bij de behandelingen die hij uitvoert

Alle bovenstaande taken voert de preventieassistente zelfstandig uit in opdracht en onder verantwoordelijkheid van de tandarts.

Wij zien onze patiënten als onze gasten en willen het u dan ook graag zo comfortabel mogelijk maken. Door te werken met preventieassistentes kunnen wij u , zowel de behandelingen door de tandarts bieden als de preventiebehandelingen.

Een gezonde mond en een mooi gebit beginnen bij preventie. U kent vast het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dat geldt ook voor uw gebit. Het is belangrijk om op de juiste manier te poetsen, flossen, stokeren of ragen en om regelmatig uw gebit te laten controleren.
Onze preventie assistentes kunnen u daarbij helpen.

 

Poetsles bij kinderen

OOK VOOR KINDEREN KAN ONZE PREVENTIE ASSISTENTE VEEL DOEN. WANNEER DE TANDARTS BIJ DE CONTROLE ZIET DAT DE MONDHYGIËNE NIET OPTIMAAL IS DAN VERWIJST DE TANDARTS HET KIND NAAR DE PREVENTIE ASSISTENTE.

Kinderen tot 18 jaar kunnen bij de preventieassistente terecht voor speciale poetslessen. De poetslessen vallen tot 18 jaar geheel in de basisverzekering en hebben als doel kinderen goed te leren poetsen om eventuele problemen later te voorkomen.

 

Zij gaat dan samen met het kind en de ouders werken aan de gezondheid van de mond.
Er wordt gekeken hoe het kind het beste voor het gebit kan gaan zorgen. Ze laat zien hoe het kind het beste de tanden kan poetsen en er wordt gesproken over wat het kind kan eten op een dag en hoe vaak er gegeten mag worden op een dag.
De volgende stappen kunnen doorlopen worden:
 • Plaque kleur test: hierbij kleuren we alle tanden met een vloeistof. Overal waar teveel plaque aanwezig is, zal de plaque roze kleuren. Dit wordt gemeten en getoond aan uw kind.
 • Poetsintructie met de tandenborstel die het kind gebruikt. Hierbij wordt de tell-show-do methode gebruikt
 • Er wordt tandsteen verwijderd en het gebit wordt gepolijst.
 • Voedingsadvies: Eet-drink momenten maximaal 6 per dag, water en thee onbeperkt, overige dranken beperken en combineren met voedingsmomenten.
 • Fluoride aanbrengen.

 

 

Ook kan er bij de kinderen vanaf het moment van doorbraak van de eerste blijvende kiezen geseald worden. Dit gebeurd ook bij de preventie assistente. Hierbij worden de diepe groeven in de kiezen voorzien van een beschermende laklaag. Poetsen is dan makkelijker en er blijven minder etensresten in de kiezen zitten. Hierdoor is ook de kans op gaatjes kleiner.

 

Wilt u extra hulp bij het poetsen, maakt u dan een afspraak bij onze preventieassistentes.

Tandsteen verwijderen

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald om tandvleesontstekingen te voorkomen.

Waarom wij hebben gekozen om te werken met preventieassistentes

Bij een deel van onze patiënten is er geen sprake van tandsteen diep onder  het tandvlees. U kunt dan prima behandeld worden door onze preventieassistentes.

Doordat wij uw tandsteen laten verwijderen door preventieassistentes, heeft de tandarts meer tijd voor ingewikkelde behandelingen en zijn de wachttijden ook niet zo lang.

Bovendien maken de preventieassistentes gebruik van een poederstraler.

Waarvoor gebruik je een poederstraler?

Voor de verwijdering van aanslag, biofilm, sterke verkleuring en het beginstadium van tandsteen gebruik je met name een poederstraler.

Veel mensen krijgen snel last van verkleuring door roken, thee, koffie en rode wijn.

Met poetsen alleen krijg je deze verkleuring vaak niet meer weg en ook  de tandarts zal het lastig wegkrijgen.

Onze ervaring bij de patiënten in onze praktijk is, dat eigenlijk de meeste mensen ontzettend blij worden van het resultaat. Tanden glimmen meer, lijken een stuk gladder en witter dan met alleen polijsten.

Wilt u ook een afspraak bij de preventieassistente, dit kan ook tussendoor, u kunt bellen voor een afspraak.